Directorul general al Uzinei Mecanice Sadu, Nicolae Dijmărescu, și șeful serviciului de pază și administrativ al uzinei, Marius Borcan, care este și președinte al PC Gorj, au fost duși, marți, pentru noi audieri la Parchetul Tribunalului Gorj, procurorul de caz dispunând cercetarea acestora în libertate.
Cei doi au primit interdicția de a părăsi țara pentru 30 de zile, acuzațiile care li se aduc fiind de neglijență în serviciu cu consecințe deosebit de grave, complicitate la furt și complicitate la infracțiunea de nerespectare a regimului armelor și munițiilor, se precizează într-un comunicat al Parchetului Tribunalului Gorj.
Alături de cei doi directori, marți au fost audiați la Parchet și ceilalți șase angajați ai Uzinei Mecanice Sadu care fuseseră reținuți în acest dosar, iar ulterior trei dintre ei au fost duși la Tribunalul Gorj cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, judecarea cauzei fiind în curs. Cei trei sunt maistrul Dumitru Borcan și muncitorii Ion Băltățoiu și Ioan Zăvoianu, cel din urmă fiind reglor la secția pirotehnice.
Băltățoiu lucrează la secția „Capse”, el fiind cel care a fost prins în flagrant, luni, în timp ce îi vindea unui ofițer sub acoperire 200 de cartușe de pistol mitralieră contra sumei de 300 de lei. Anterior, acesta îi mai vânduse aceluiași ofițer diferite cantități de muniție, anchetatorii apreciind că „au cumpărat” cu câteva sute de euro aproximativ 7 kilograme de armament, cartușele fiind vândute la kilogram, nu la bucată. De asemenea, potrivit anchetatorilor, bărbatul s-a oferit să vândă cu 1.000 de euro kilogramul și o cantitate de 3 kilograme de mercur pe care o avea depozitată la locul de muncă, în cadrul Uzinei Mecanice Sadu, el fiind acuzat de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, de nerespectarea regimului substanțelor explozive, dar și de trafic de substanțe toxice.
Directorul general al Uzinei Mecanice Sadu, șeful serviciului de pază al unității, precum și alți șase angajați au fost reținuți, în noaptea de luni spre marți, într-un dosar de trafic de armament.
Procurorul de caz Emil Moța declara, la finalizarea audierilor, că cei doi sunt acuzați că, tacit, au acceptat furtul de muniție din sediul Uzinei Mecanice.
Reținerile au fost făcute după ce, luni după-amiază, Poliția Română, cu sprijinul SRI, a organizat un flagrant în localitatea Bumbești Jiu, localitate în care își desfășoară activitatea și UM Sadu.
Conform unor surse judiciare, un ofițer sub acoperire a cumpărat câteva sute de cartușe furate, vânzătorul fiind un angajat al uzinei mecanice.
După realizarea flagrantului care a dus la deconspirarea rețelei anchetatorii s-au prezentat cu mandat de percheziție la Uzina Mecanică Sadu, muncitorii aflați, luni după-amiază, la muncă fiind trimiși la acasă.
Anchetatorii au început un proces de inventariere a activelor uzinei, aceleași surse precizând că muncitorii aveau acces la milioane de cartușe produse aici anual și a căror evidență nu era ținută cu rigoare de nimeni din conducerea uzinei.